Timelapse-videor

Lättanvänd tjänst för långvarigt timelapse-filmande

Vad är en timelapse?

Timelapse-videor är försnabbande videor där en sekund på videon motsvarar timmar eller dagar i verkligheten. De ger en möjlighet till att inspektera förändringar, som man inte med blotta öga kan upptäcka, såsom tillkomsten av nya byggnader eller utvecklingen av staden.

Kolla på vår YouTube-kanal  hurdana videon våra kunder har producerat med Byggkameran.

Våra timelapse produkter

Vår tjänst är specialiserad på att producera timelapse-videor, där objektet filmas i månader eller år. Förutom timelapse-videor kan du beställa till slut editerade Presentationsvideor och råmaterial som bearbetas av en tredje part. Videorna lämpar sig till exempel för marknadsföring, presentation och utbildning.

Alla bilder lagras i vår molntjänst. Videoprodukter, bildarkiv och råmaterial levereras elektroniskt via nedladdningslänkar. Utöver dessa kan du även beställa alla originalbilder på en hårddisk per post.

Våra timelapse-kameror och bildalgoritmer ligger i framkanten av utvecklingen. Våra kameror fungerar självständigt och klarar alla väderförhållandena i Sverige.

Presentationsvideo

Vi sköter timelapse-fotograferingen av ditt projekt från början till slut. Vi erbjuder en Enlapser-kamera som är lämplig för timelapse-fotografering, som du använder för att filma ditt projekt, och en molntjänst, där bilderna sparas. Du kan följa inspelningarna med en webbläsare och använda materialet på många andra sätt under inspelningen.

Efter att inspelningen avslutats kommer vår videoproducent att redigera en högkvalitativ presentationsvideo baserat på timelapse-filmerna enligt dina önskemål. Vid redigering väljs till exempel de bästa delarna av materialet ut och andra bild- och videomaterial läggs till, infotexter bäddas in på lämpliga ställen, bakgrundsmusik väljs, logotyper och textplaner läggs till i början och slutet, fotograferingsvinkeln flyttas och snabba rörelser och ljusförändringar mjukas upp.

Timelapse-video

Från oss kan du beställa timelapse-videor från projektets tidsperiod, till exempel av upphävning eller vissa arbetsfaser. En timelapse-video kan också beställas i slutet av projektet som ett lättare alternativ istället för en presentationsvideo.

Timelapse-videon är producerad från materialet från projektet. Den innehåller bilder jämnt från den valda tidsperioden. Nattbilder, helger eller vissa tider på dygnet kan tas bort från materialet, men den klipps inte för hand och i den läggs inga tilläggs element som i presentationsvideon.

Timelapse råmaterial

Filmen sammanställs till en lång videofil som är lämplig för bearbetning av tredje part. Nattbilder, helger eller vissa tider på dygnet kan tas bort från materialet. Videon är ProRes-kvalitet och innehåller max 30 000 bilder.

Bildarkiv

En del av originalbilderna levereras obearbetade för arkivering. Bilderna levereras som ett .zip-paket via en nedladdningsbar länk. Bilderna är organiserade och namngivna enligt dagar och tider. Nattbilder, helger eller vissa tider på dygnet kan tas bort från materialet. Bildpaketet innehåller max 30 000 bilder. Det går inte att göra en timelapse-video direkt från bilderna, eftersom bilderna inte är stabiliserade och bilderna från panoramakameran är inte kombinerade.

Arkivskiva

Alla originalbilder levereras obearbetade för arkivändamål. Bilderna levereras på en hårddisk eller ett minneskort per post. Bilderna är organiserade och namngivna enligt dagar och tider. Det går inte att göra en timelapse-video direkt från bilderna, eftersom bilderna inte är stabiliserade och bilderna från panoramakameran är inte kombinerade.

Arkivtjänst

Du kan fortsätta använda molntjänsten efter att inspelningen är över. Alla sparade bilder finns kvar i tjänsten och tjänsten kan användas på samma sätt som vid aktiv fotografering. Alla bildprodukter är också fortfarande tillgängliga att beställas.

Utvecklingens tidslinje

2012 - De första fleråriga timelapse-videorna
Vi hade bildmaterial av några projekt från flera år och kunde göra de första timelapse-videorna som visar årstidernas växling och den föränderliga staden.
2014 - Mjukning av bilders rörelse
Att presentera fleråriga filmer som en accelererad timelapse-video skapar sina egna problem. Till exempel kan snabbt skiftande dagar orsaka störande flimmer. När vår bildbehandling utvecklades lärde vi oss att tona flimmer och även korrigera andra störningar som orsakas av rörelse.
2017 - Bildstabilisering
Vår bildbehandling fortsatte att utvecklas och våra nya algoritmer korrigerade både små och stora kamerarörelser från filmen. Bilden av den stabila timelapse-videon blev tydlig och exakt.
2019 - Videoproduktionsproffs ansluter sig
Tillsammans med videoproduktionsproffs planerade vi hur vi skulle omvandla timelapse-videor till färdiga videoprodukter lämpliga för marknadsföring och presentation. Då du beställer en Presentationsvideo från oss kommer vår videoproducent att kontakta dig och redigera den färdiga videon enligt vår förfinade praxis.