Helsingfors stad och Byggkameran i samarbete i 15 år redan

Nära samarbete

Byggkamerans samarbete med Helsingfors stadskansli har gått bra och tillsammans med Byggkameran har vi kunnat dela stadens utveckling på ett unikt sätt. De boende har kunnat följa utvecklingen av områdena i realtid och vi har gjort underbara timelapse-filmer, där vi kan se hur områdena har utvecklats i 15 års tid. Få städer har liknande material från så lång tid.

- Petri Hoppula / Projektingenjör, Helsingfors stadskansli, Områdesbyggande

Glöden från Musikhusets byggarpetsplats webbkamera

Idén till Byggkameran föddes när IT-huset Nemesol Oy (numera Enlapser Oy, som driver Byggkameran) fick i uppdrag att implementera webbplatsen för byggarbetsplatsen av Musikhuset. En webbkamera hade också köpts in till byggarbetsplatsen Musikhuset, som installerades för att fotografera byggarbetsplatsen från Kiasmas fönster. Musikhuset fick webbkamerabilden på sina sidor, men bilderna fångades inte. Nemesol fick i uppdrag att fånga bilden och presentera bildhistorien för allmänheten.

Musikhusets byggarbetsplats 16.5.2009 Bild från Musikhusets webbkamera, 16.5.2009

Helsingfors stad blir intresserade av tjänsten

När både Musikhusets byggarbetsorganisation och Helsingfors stad hade fått ut mycket av Musikhusets bildmaterial, och besökarna var intresserade av att följa byggarbetsplatsen, uppstod även intresset för den regionala utvecklingen. Nemesol fick beställningen och de första riktiga Byggkamerorna installerades i Busholmen och Fiskehamnen. Den dåvarande kamerautrustningen förvärvades i samarbete med staden genom ett övervakningskameraföretag, men IoT-lösningen som användes för att överföra bilderna till servrarna utvecklades för detta ändamål i Nemesol.

Nytt Helsingfors och konkurrensutsättning

2015 utökades kameratjänsten ytterligare när staden anordnade en konkurrensutsättning för webbkameror, som Nemesol Oy vann med sin Byggkameratjänst. Förutom Fiskehamnen och Busholmen installerades kamerorna i Kronberget och Böle. När Busholmen utvecklades så filmade två kameror området som bäst. Efter att Kronberget var färdigbyggt flyttades kameran till att även filma Kronbergsstranden. De offentliga spelarna togs ut till stadens Nya Helsingfors – regionala utvecklingswebbplats och därigenom kunde allmänheten följa utvecklingen i realtid och bläddra i arkiven.

Byggkameran utvecklas

Byggkamerans tjänster och teknik utvecklades snabbt och några år senare utvecklades de första fristående Enlapser-kamerorna och togs i bruk även i stadens projekt. Den högupplösta Enlapser 4K panoramakameran var mycket väl lämpad för att fotografera stora ytor. Senare uppgraderades alla stadens kameror till nästa generations Enlapser 5K-kameror.

Byggkameran i Hanaholmens kraftverk Sundholmen och Busholmen från augusti 2008, tagen med en Enlapser 4K kamera

Följ med den uppdaterade bilden av offentliga kameror

Timelapsevideo

Publicerad 2023-01-17